dimecres, 21 de gener del 2015

ELS LLEONS

El lleó és un gran felí emparentat amb els tigres, els lleopards i els jaguars. Són quatre tipus de felins que rugeixen.

Com són?

Els lleons tenen una pell marró groguenca. Creixen fins a una llargada de 3 m i una altura de 1,2 m. Els lleons mascles són més grans, pesen uns 250 kg i tenen una cabellera marró al voltant del seu cap, sent en general més fosca als lleons d'Àsia. Les lleones són més petites, pesen uns 180 kg, i tenen una aparença més arreglada.


On viuen?

Encara que se'ls sol anomenar Reis de la Selva, no viuen a la selva. Viuen en grans prats, les sabanes d'Àfrica i d'Àsia. La majoria viuen protegits en parcs nacionals de Tanzània i Sud-àfrica. El 35% viu a l'Àsia.


Què mengen els lleons i com cacen la seva presa?

Els lleons mengen principalment mamífers herbívors com zebres, gaseles o nyús. Els lleons viuen i cacen en grups. Les lleones són les que cacen (no els lleons). Primer vigilen la presa i esperen el moment oportú per perseguir-la i atrapar-la. Com gairebé tots els carnívors, els lleons no cacen per jugar; cacen només quan tenen la necessitat d'alimentar-se.

Video lleons caçant les seves preses

Com viuen els lleons?

Els lleons són considerats els felins més sociables, ja que viuen en grans grups. Aquests es componen d'un a tres mascles adults, i fins a 30 femelles i cadells. Les lleones estan generalment emparentades, formant una gran família de germanes i filles.

 Els lleons mascles no cacen, però igualment compleixen un important rol: com que són molt més forts que les femelles, s'encarreguen de protegir als cadells quan les lleones surten a caçar. Els mascles fan servir els seus músculs i les seves habilitats de lluita per allunyar als enemics del territori on viu el grup. Aquests enemics poden ser, també, altres lleons.